Overbruggingskrediet

Overbruggingskrediet

Het kan gebeuren dat u een nieuw huis koopt of bouwt, terwijl het oude huis nog niet verkocht is. Dat betekent dat u tijdelijk een woonlening moet afsluiten voor twee huizen, of op z’n minst dat u het geld van de verkoop nog niet kunt gebruiken voor de koop van een nieuwe woning. U zult dus een hoger bedrag moeten lenen totdat het eerste huis verkocht is. Een dure grap, waar niemand op zit te wachten. Voor dit soort situaties is een overbruggingskrediet in het leven geroepen. Met dit krediet kunt u ook een verbouwing financieren.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Bij een overbruggingskrediet gaat het om een tijdelijke lening. Er wordt berekend hoe groot de overwaarde is van uw oude woning. Met overwaarde wordt het bedrag van de verkoop bedoeld dat overblijft als de hypotheek van de oude woning helemaal afgelost is. Voor die overwaarde kunt u een extra bedrag lenen. Dit is een lening voor een korte termijn, meestal niet langer dan twee jaar. De rente is meestal hoog en de banken zijn terughoudend om een overbruggingskrediet af te geven omdat het lang niet altijd zeker is dat de geschatte overwaarde ook werkelijk klopt met echte verkoopprijs. Overbruggingskrediet tarieven verschillen bij werkelijk alle aanbieders.

Andere manieren van financiering

Er zijn meer manieren om dure woonleningen rond te krijgen. Een tophypotheek kan een oplossing zijn. Dit houdt in dat u meer geld leent dan de executiewaarde. Bij een hypotheek gaat men meestal uit van een executiewaarde. Dat is de geschatte hoogte bij een gedwongen verkoop, meestal rond de 87 % van het koopbedrag. Tophypotheken zijn erg duur en kunnen tot problemen leiden zoals restschuld als de huizenprijzen dalen. Een andere manier is de hybride lening. Dit kan alleen bij een geval van twee juridische rechtspersonen (dus geen privé-lening, maar het kan wel om een bedrijfspand te kopen). Het is een lening onder voorwaarden dat het geld belastingtechnisch wordt gezien als eigen vermogen van het bedrijf waaraan geleend is. De rente is afhankelijk van de hoogte van de winst. Er wordt dus geen vaste rentepercentage gehanteerd.

Kijk eerst naar de woonlening

Kijk eerst naar de woonlening, voordat u een overbruggingskrediet aanvraagt. Misschien is het niet nodig of zijn er andere mogelijkheden. Check daarom eerst onze pagina bij de woonlening. Ook voor overige leningen kunt u onze website raadplegen, zoals een autolening of een energielening.